3 Temmuz 2009 Cuma

Kitaplar neden Alevileri bölsün?

Diyanet'in kitapları Alevileri ikiye böldü

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, Alevi Bektaşi Klasiklerinin ilk üçünün Diyanet Vakfı tarafından yayınlandığını açıkladı.
Mehmet Görmez ANKA'ya yaptığı açıklamada, Alevi Bektaşi Klasiklerinin ilk üçünün Diyanet Vakfı tarafından yayınlandığını, 14 eserin daha yayınlanmak için çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti.
Kitapların bilimsel yöntemlerle hazırlandığını ve bu eserlerle kafa karışıklığının giderilmeye çalışıldığını ifade eden Görmez, "Yaptığımız çalışmalara Anadolu Alevilerinden büyük destek geliyor, ancak bazı alevi derneklerinden de eleştiri alıyoruz. Eleştirenler Aleviliğe şekil vermeye çalıştığımızı sanıyorlar. Oysa biz eserlerin orjinalini günümüz Türkçesine çevirerek yayınladık" dedi.
Alevi Bektaşi Klasikleri "Makalat", "Kitab-ı Dar", "Besmele Tefsiri" olarak 3 ciltte yayınlandı. Diyanet Tarihinde bir ilk olan kitaplar, 17 cilde tamamlanacak. Böylece Alevi Bektaşi klasikleri Diyanet Vakfı tarafından yayınlanmış olacak.

http://www.kanalkultur.com/yolalevi/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&limit=32&limitstart=320

Not: Bu haberin başlığı doğru değil. Çünkü Makalat gibi Alevilikle ilgili temel kitapların ister Diyanet İşleri Başkanlığı, ister 'Alevilik İslam'ın dışındadır' isterse 'Alevilik İslam'ın içindedir diyen kim ve hangi kuruluş tarafından yayınlanırsa yayınlansın makbulümüzdür. Yeter ki ilmi bir görüşle, tarihi kaynaklara uygun bir şekilde yayınlansın.
Bu yayınlara itiraz edenlerin Alevi görünümlü kişilerin, Alevilerin Aleviliği kaynak eserlerden, kaynağından öğrenmelerine karşı olduklarını anlıyoruz.
Kaynağı belirsiz yerlerden alınmış paralarla bastırılan ve hiçbir ilmi yönü olmayan, tamamen kulaktan dolma bilgilerle kaleme alınmış, Aleviliği Türk Kültürünün dışında, Ermenilere, Hristiyanlığa yakın bir inançmış gibi göstermeye çalışan ve yazarları bizce malum kitapları bastıran kuruluşlara karşı ses çıkarmayan birtakım kişiler, geç de olsa Alevi Bektaşi klasiklerini yayınlayınca neden suç oluyor? Yapılan iş doğru ise yapanları kutlamak, yanlışsa yapanları eleştirmek gerekmez mi?

Kitaplar için bkz:

http://www.diyanetyayinlari.com.tr/index.php?Page=Listele&No=2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder