3 Temmuz 2009 Cuma

Hızlı: Dostluk Grubu bize niye dost değil?


28 04 2009
Ali Remzi Akkoç/Murat Çelikten, Bingen

Almanya'nın Bad Kreuznach şehrinde yeni bir Alevi İslam Derneği kuruldu. Derneği halka tanıtmak amacıyla Bingen şehri Kempten semtinde bulunan spor salonunda bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Almanya Alevi İslam Dernekleri Genel Başkanı ve Cem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Alişan Hızlı, aynı derneğin 2. Genel Başkanı Hakkı Çıplak ile Bad Kreuznach, Bingen ve çevresinde yaşayan alevi vatandaşları katıldı. Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Hamdullah Erbektaş, Planig'daki Cem Alevi Cemaati'nden 7 Mart'ta çeşitli nedenlerden dolayı ayrılarak zaruret üzerine bu yeni oluşumda dernekleştiklerini belirtti. Peygamber efendimizin (s.a.v.) veda hutbesinde söylediği 'ben size iki şey bırakıyorum, biri Kuran-ı Kerim diğeri Ehli Beytim. Kim bunlara tutunursa kurtuluşa erer' sözünü dile getiren Erbektaş, Ehli Beyt öğretileri üzerine vurgu yaptı.

Daha sonra kürsüye davet edilen Alişan Hızlı, Alevi İslam Dernekleri hakkında genel bilgi verdi. 2000 yılından beri, Alevilik İslam’ın dışı diyenlere, Ali'siz Aleviliği savunanlara, Alevilerin Türkiye’de azınlık olduğunu söyleyenlere karşı mücadele ettiklerini vurgulayan Alişan Hızlı “Biz Alevilerin Türkiye’de ne azınlık ne de çoğunluk olduğunu hepsinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu vurguluyoruz. Aleviliğin İslam içinde olduğunu üstüne basa basa ifade ediyoruz. Alevilik İslam dışıdır diyenler diğer toplumlara Aleviliği yanlış tanıtıyorlar. Önyargıları körüklüyorlar. Biz elimizden geldiğince bu yanlış anlamayı düzeltmeye çalışıyoruz. Türkiye'de Cem Vakfı’yla temas kurarak Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığımızın yetiştirdiği dedelerimizi Muharrem ayında ve diğer kutsal günlerde Avrupa'nın bir çok şehrine davet ediyoruz. Onlarla birlikte toplu açık kapı cemler yapıyoruz. Alevisiyle, sünnisiyle saf tutuyor, her iki topluma da büyük zararlar veren önyargıları kırmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Bu uğraşılarında zaman zaman sıkıntılarla karşılaştıklarını da belirten Alişan Hızlı “Almanya’da garip gelişmeler oluyor. Biz de çocuklarımıza inancımızı öğretmek istiyoruz. Bunun için Alevi din dersinin verilmesini olumlu karşılıyoruz. Ama bu ders kimlere verdirtiliyor. İslamı kabul etmeyen bir kuruma. İslamı dışlayan, Hz. Ali’yi unutturmaya çalışan bir anlayışla çocuklara nasıl bir Alevilik öğretilecek. Bu ders kitaplarının ehil kişilerce hazırlanması ve derslerin ehil kişilerce verilmesi gerekir.Hazırlanmış kitapları görmek istedik göstermediler, peki biz çocuklarımızı bunlara nasıl emanet edebiliriz. Şunu üstüne basa basa ifade ediyorum. Avrupa'da inançsızlar tarafından Alevi İslam dernekleri işgal edilmiştir.” dedi.Alişan Hızlı bir gazetede okuduğu habere de dikkat çektiği konuşmasında “Almanya’da yeni ortaya konan bir inisiyatifin iyi takip edilmesi gerekmektedir. Bir alevi kurumu, ermenilerle, süryanilerle, rumlarla ve alman hıristiyan demokrat partililerle bir dostluk grubu kurmuşlar. Biz dostluk grubu kuran herkese saygılıyız ama bana yöneltilen ‘Bu Alevi kurumu İslami kimliği olan hiç bir kurumla bırak dostluk gurubu kurmayı diyaloga bile yanaşmıyor. Türkiye’ye karşı düşmanca denilecek bir tavır içindeler. Ayrıca inançlı Alevilerle bile kavgalılar. İnançtan çok ideolojik yaklaşımlarıyla dikkat çeken bu kurum, diğer inanç gruplarına gösterdikleri dostluk tavrını aynı kültürü paylaştığı insanlara niye göstermiyor? Bu dostluk gurubu neyi hedefliyor?” sorusunun da cevaplanması gerektiğini düşünüyorum. Biz bize uzatılacak her türlü dostluk elini sıkmaya hazır olduğumuzu ve bunun mücadelesini vermeye devam edeceğimizi de belirtiyoruz.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra saz müziği eşliğinde misafirlere lokma ikramında bulunan dernek temsilcileri kendilerini ismen tanıtarak destek istediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder