3 Temmuz 2009 Cuma

Hristiyan-Alevi Dostluk Grubu kuruluyor !

21 01 2009
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), ülkede yaşayan Türkiye kökenli Hristiyanlarla Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bünyesinde dostluk grubu kuruyor
Alevilerle Ermeni, Süryani ve Rumlar arasında kurulacak ''Hristiyan-Alevi Dostluk Grubu''na zemin oluşturmak amacıyla Köln kentinde resepsiyon verildi. Ermeni cemaatinin Köln'deki merkezinde düzenlenen resepsiyona AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, Almanya Ermeniler Merkez Konseyi üyesi Ohannes Altunkaya, Almanya Süryaniler Federasyonu'ndan Alex Demirci, CDU Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet meclisi üyesi Thomas Sternberg ve ABD'nin Düsseldorf Başkonsolosu Matthew G. Boyse de katıldı. ''Hristiyan-Alevi Dostluk Grubu'' çalışmalarını yürüten Toprak'ın basın sözcüsü ve CDU Köln-Ehrenfeld ilçesi Belediye Başkan Yardımcısı Kubilay Demirkaya, çalışmaları hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Hristiyan-Alevi Dostluk Grubu'nu CDU bünyesinde kuracağız. Amacımız CDU bünyesinde göçmenler için yeni bir siyasi platform oluşturulması. Bir diğer amacımız da Anadolu'dan gelen Hristiyan ve Alevi vatandaşların burada kaynaşmaları ve birlikte faaliyet göstermeleri. Dostluk grubunu mayıs ayında Berlin'de kurmayı planlıyoruz'' dedi.

Toprak da kurulacak dostluk grubunun Alevileri Ermeni, Süryani ve Rumlarla daha da yakınlaştıracağını belirtirken, Altunkaya da böyle bir girişimden büyük mutluluk duyduklarını, dostluk grubunu tüm güçleriyle destekleyeceklerini söyledi. Sternberg, Türkiye'de büyük bir Hristiyanlık mirası ve geleneği olduğuna işaret ederek, ''Türkiye bugün de birçok kültürü içinde barındırıyor, renklidir. Biz de bu Türkiye'yi destekliyoruz'' dedi. KRV eyaletinde yaşayan Türklerin yaklaşık dörtte birinin Alevi olduğunu ifade eden Sternberg, ''her insanın kendi istediği şekilde entegre olabileceğini, asimilasyonun serbest olması gerektiğini, asimilasyonun ancak zorla yapılması halinde suç teşkil edebileceğini" iddia etti. Alevilik derslerinin KRV'de şimdiden 7 ilkokulda verilmeye başlandığını ifade eden Sternberg, ''Alevi, Ermeni ve Süryanilerin CDU'da politika yapmak istemesi bizi çok sevindirdi. Bu bize zenginlik katar'' diye konuştu. (A.A)


AABF, Almanya’daki Ermeni ve Süryanilerle Dostluk Grubu kuruyor

AABF’ye mensup Alevilerle Almanya’daki Ermeni, Süryani ve Rumlar arasında, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bünyesinde oluşturulacak olan ‘Hıristiyan-Alevi Dostluk Grubu’na (Christlich-Alevitischer Freudeskreis der CDU Deutschlands) zemin olması için Köln’de birlikte bir Yeni yıl resepsiyonu verildi." src="http://medya.todayszaman.com/eurozaman/2009/01/20/b_Toplu,%20ayakta.JPG" width=200>
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Almanya’daki Türkiye kökenli Hıristiyanlarla ‘Dostluk Grubu’ kuruyor. AABF’ye mensup Alevilerle Almanya’daki Ermeni, Süryani ve Rumlar arasında, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bünyesinde oluşturulacak olan ‘Hıristiyan-Alevi Dostluk Grubu’na (Christlich-Alevitischer Freudeskreis der CDU Deutschlands) zemin olması için Köln’de birlikte bir Yeni yıl resepsiyonu verildi.
Merkezi Köln’de bulunan AABF daha önce de, Aleviliğin İslam’ın dışında olduğunu savunması ve Almanya’nın bazı eyaletlerinde buna uygun şekilde ders müfretadı hazırlatarak Alevilik Din Dersi verdirmeye başlamasıyla dikkat çekmişti. Cem Almanya Alevi Federasyonu (Cem AAF) ve Almanya Alevi İslam Dernekleri Birliği (AAİDB) gibi Alevi kuruluşları ise AABF’nin aksine Aleviliğin kesinlikle İslam’ın içinde olduğunu her fırsatta vurgulamış, AABF’nin eyalet yönetimleriyle mutabakata vararak verdirdiği Alevilik Din Dersine karşı itirazlarını yükseltmişti.
Gerek söz konusu Alevi kuruluşların bu isteklerine kulaklarını tıkayan ve onlarla hiç bir ortak çalışma yürütmeyen, gerekse sünni Müslüman kuruluşlarla hiç bir dostluk grubu kurma çalışması yürütmeyen AABF’nin Türkiye kökenli Hıristiyanlarla ‘Dostluk Grubu’ oluşturmaya çalışması çarpıcı bulundu.
İçinde Ermeni kilisesinin de bulunduğu Ermeni Cemaati’nin Köln’deki merkezinde düzenlenen yeni yıl resepsiyonuna AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, Almanya Ermeniler Merkez Konseyi (Zentralrat der Armenier in Deutschland e.V.) üyesi Ohannes Altunkaya, Almanya Süryaniler Federasyonu’ndan (Föderation der Armäer in Deutschland e.V.) Alex Demirci, CDU Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi Milletvekili ve Kültür Politikaları Sözcüsüü Prof. Dr. Thomas Sternberg, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Düsseldorf Başkonsolosu Matthew G. Boyse gibi davetliler katıldı, konuşmalar yaptı.
‘Hıristiyan-Alevi Dostluk Grubu’ çalışmalaranı yürüten AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak’ın basın sözcüsü ve CDU Köln-Ehrenfeld İlçe Başkan Yardımcısı Kubilay Demirkaya çalışmaları hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hıristiyan-Alevi Dostluk Derneği’ni CDU bünyesinde kuracağız. Amacımız CDU bünyesinde göçmenlere yeni bir siyasi platform kurulması. Bir diğer amacımız ise Anadoludan gelen Hıristiyan kökenli ve Alevi kökenli vatandaşların burada yine kaynaşması ve beraber faaliyet göstermesi. Bu platformda, Aleviler, Ermeniler, Süryaniler ve Rumlar olacak. Almanya’daki müşterek çıkarlarımız için faaliyet göstereceğiz. Türkiye’deki tarihi haksızlıklar için birlikte sorumluluk alacağız” diye konuştu.
Resepsiyonda bir konuşma yapan AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak ise, “AABF, Ermenilerin ve Süryanilerin yüz yıllar boyunca yaşadığı ayrımcılığın ne demek olduğunu çok iyi biliyor” dedi.
Gecede bir konuşma yapan Almanya Süryani Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alex Demirci ise, Hıristiyan-Alevi Dostluk Grubu için teşekkür etti.
Geçirdiği trafik kazası nedeniyle geceye katılamayan Başkan Yardımcısı Sossy Scheier’nın yerine gecede bir konuşma yapan Almanya Ermeniler Merkez Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ohannes Altunkaya ise, “Alevilerin, eski vatanımızda Ermenilerin katliama uğradığını kabul etmesi ve bize destek vermesi bizi sevindirdi. Hıristiyan-Alevi insiyatifini başlatanlara çok teşekkür ediyorum. Biz bütün gücümüzle sizi destekleyeceğiz” dedi.
CDU NRW Milletvekili Prof. Dr. Thomas Sternberg ise, NRW’deki Türklerin yaklaşık dörtte birinin Alevi olduğunu belirterek “Her insan kendi istediği tarzda entegre olabilir. Kimse kimseyi hiç bir yönde zorlayamaz. Asimilasyon da mükün olmalı. Asimilasyon suç değildir Sayın Erdoğan. Asimilasyon serbest olmalı, sadece Asimilasyon için zorlama yapılamaz” şeklinde konuştu.

20 Ocak 2009, Salı/ Zaman


AABF'nin Amacı Ne?..

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Almanya’daki Türkiye kökenli Hıristiyanlarla ‘Dostluk Grubu’ kuruyor. AABF’ye mensup Alevilerle Almanya’daki Ermeni, Süryani ve Rumlar...

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Almanya’daki Türkiye kökenli Hıristiyanlarla ‘Dostluk Grubu’ kuruyor. AABF’ye mensup Alevilerle Almanya’daki Ermeni, Süryani ve Rumlar arasında, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bünyesinde oluşturulacak olan ‘Hıristiyan-Alevi Dostluk Grubu’na (Christlich-Alevitischer Freundeskreis der CDU Deutschlands) zemin olması için Köln’de birlikte bir Yeni Yıl Resepsiyonu verildi.

Merkezi Köln’de bulunan AABF daha önce de, Aleviliğin İslam’ın dışında olduğunu savunması ve Almanya’nın bazı eyaletlerinde buna uygun şekilde ders müfretadı hazırlatarak Alevilik Din Dersi verdirmeye başlamasıyla dikkat çekmişti. Cem Almanya Alevi Federasyonu (Cem AAF) ve Almanya Alevi İslam Dernekleri Birliği (AAİDB) gibi Alevi kuruluşları ise AABF’nin aksine Aleviliğin kesinlikle İslam’ın içinde olduğunu her fırsatta vurgulamış, AABF’nin eyalet yönetimleriyle mutabakata vararak verdirdiği Alevilik Din Dersine karşı itirazlarını yükseltmişti. Gerek söz konusu Alevi kuruluşların bu isteklerine kulaklarını tıkayan ve onlarla hiç bir ortak çalışma yürütmeyen, gerekse sünni Müslüman kuruluşlarla hiç bir dostluk grubu kurma çalışması yürütmeyen AABF’nin Türkiye kökenli Hıristiyanlarla ‘Dostluk Grubu’ oluşturmaya çalışması çarpıcı bulundu.

İçinde Ermeni kilisesinin de bulunduğu Ermeni Cemaati’nin Köln’deki merkezinde düzenlenen yeni yıl resepsiyonuna AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, Almanya Ermeniler Merkez Konseyi (Zentralrat der Armenier in Deutschland e.V.) üyesi Ohannes Altunkaya, Almanya Süryaniler Federasyonu’ndan (Föderation der Armäer in Deutschland e.V.) Alex Demirci, CDU Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi Milletvekili ve Kültür Politikaları Sözcüsüü Prof. Dr. Thomas Sternberg, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Düsseldorf Başkonsolosu Matthew G. Boyse gibi davetliler katıldı, konuşmalar yaptı.

‘Hıristiyan-Alevi Dostluk Grubu’ çalışmalaranı yürüten AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak’ın basın sözcüsü ve CDU Köln-Ehrenfeld İlçe Başkan Yardımcısı Kubilay Demirkaya çalışmaları hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hıristiyan-Alevi Dostluk Derneği’ni CDU bünyesinde kuracağız. Amacımız CDU bünyesinde göçmenlere yeni bir siyasi platform kurulması. Bir diğer amacımız ise Anadolu’dan gelen Hıristiyan kökenli ve Alevi kökenli vatandaşların burada yine kaynaşması ve beraber faaliyet göstermesi. Bu platformda, Aleviler, Ermeniler, Süryaniler ve Rumlar olacak. Burada da hem yeni yılı kutlayacağız, hem de dostluk grubu çalışmalarını tanıtacağız. Şu an hem partimizi tanıtıyoruz, hem de Milletvekillerine projemizi tanıtıyoruz. Daha sonra yönetim kurulumuz oluşacak, bir program oluşturulacak. Almanya’daki müşterek çıkarlarımız için faaliyet göstereceğiz. Amacımız başka herhangi bir topluluğa karşı kin gütmek değil” dedi. Gecenin açılış konuşmasını da yapan Demirkaya burada, “Hıristiyan ve Alevilerin farklı gelenekleri ama ortak değerleri var. Hıristiyan-Alevi insiyatifini Mayıs ayında Berlin’de kurmayı planlıyoruz. Türkiye’deki tarihi haksızlıklar için birlikte sorumluluk alacağız” diye konuştu.
Resepsiyonda bir konuşma yapan AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak ise, “AABF, Ermenilerin ve Süryanilerin yüz yıllar boyunca yaşadığı ayrımcılığın ne demek olduğunu çok iyi biliyor” dedi. Ermenilerin 95 yıl önce katliama uğradıklarını iddia eden Toprak, gerek o zaman gerekse Cumhuriyet dönemindeki katliamların, takip ve ayrımcılıkların engellenebilecek şeyler olduğunu, ancak aksine başka insanlık suçlarının işlendiğini ileri sürdü. Toprak, “Dostlarım, Kubilay Demirkaya ve CDU’lu Madlen Vartian’ın başlattığı insiyatifi ve CDU’nun böyle bir dostluk platformunu mümkün kılmasını büyük bir sevinçle selamlıyorum. Bildiğiniz gibi Demirkaya benim sözcümdür ve AABF ona tam olarak güvenmektedir. Aleviler ve Hıristiyanlar Anadolu’da bin yıldan fazladır komşuydular ve bir birlerinden çok şey öğrendiler. Bu insiyatif bizi, Ermeni, Süryani ve Rum kökenlilerle daha da yakınlaştıracak. Başarılar diliyorum” dedi. Toprak sözlerini, “Adımız alçak gönüllülük, düşmanımız kindir” cümlesiyle noktaladı.

Gecede bir konuşma yapan Almanya Süryani Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alex Demirci ise, Hıristiyan-Alevi Dostluk Grubu için teşekkür etti. Demirci, “Başkanımız David Gelen Türkiye’deki Süryani manastırı ile ilgili duruşma nedeniyle maalesef katılamadı. Sayın Gelen bu insiyatife başarılar diliyor ve her türlü desteği memnuniyetle vereceğini bildiriyor. Bende iyi yıllar ve insiyatife başarılar diliyorum” dedi.

Geçirdiği trafik kazası nedeniyle geceye katılamayan Başkan Yardımcısı Sossy Scheier’nın yerine gecede bir konuşma yapan Almanya Ermeniler Merkez Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ohannes Altunkaya ise, “Bu insiyatifi duymak bizim için çok sevindirici bir süpriz oldu. Tarihe baktığımızda böyle bir adımı atmak kolay görünmüyor. Alevilerin, eski vatanımızda Ermenilerin katliama uğradığını kabul etmesi ve bize destek vermesi bizi sevindirdi. Avrupa ikinci dünya savaşıyla ilgili bunu başardığı için bugün burda barış, huzur var. Her türlü, inkar ve kabul etmemeler, entegrasyonu, barış ve sorumluluk içinde birlikte yaşamı imkansız kılar. Hıristiyan-Alevi insiyatifini başlatanlara çok teşekkür ediyorum. Biz bütün gücümüzle sizi destekleyeceğiz” dedi.

Gecede bir konuşma yapan dostluk platformunun kurucularından Kubilay Demirkaya, Ermenilerin, Hamidiye Alayları’nın desteğiyle bir soykırıma uğradığını, bunda Türkler kadar Kürtlerin ve Almanların da payı olduğunu, bu soykırım kadar bunun inkar edilmesinin de acı olduğunu söyledi. Kendisinin üç yıldır burdaki anma törenlerine katıldığını aktaran Demirkaya, bunu inkarın Türkiye’ye düşman fotoğrafları üretme şansı verdiğini ve Türkiye’nin bu şekilde diğer toplumlara karşı olan bir milliyetçilik geliştirdiğini ileri sürdü. Ermeni soykırımınn CDU/CSU partileri tarafından 2005’te Alman Federal Meclisi’ne getirilmesinin bu nedenle doğru ve önemli bir adım olduğunu savunan Demirkaya, “Ermeni tasarısı benim hayatımda bir dönüm noktası olmuştur. Ben de anladım ki, benim toplumum da tarihi bir suç işlemiş. CDU’ya girmemi sağlayan da o öneriydi. Bugün, Ermeni ve Süryani toplumuyla dostluk kurma imkanına sahip olduğum için mutluyum. Anadolu’da yüzlerce yıl birlikte yaşayan Hıristiyan ve Aleviler belkide aynı keçiden süt içti. Şimdi eski dostlukları yeniden geliştireceğiz” dedi.

CDU NRW Milletvekili Prof. Dr. Thomas Sternberg ise, Türkiye’de büyük bir Hıristiyanlık mirası ve geleneği olduğunu hatırlatarak, “Türkiye bugün de bir çok kültürü barındırıyor, renklidir. Biz de bu Türkiye’yi destekliyoruz” dedi. NRW’deki Türklerin yaklaşık dörtte birinin Alevi olduğunu belirten Sternberg, “Her insan kendi istediği tarzda entegre olabilir. Kimse kimseyi hiç bir yönde zorlayamaz. Asimilasyon da mükün olmalı. Asimilasyon suç değildir Sayın Erdoğan. Asimilasyon serbest olmalı, sadece Asimilasyon için zorlama yapılamaz” diye konuştu. Alevilerin inançlarını Avrupa tarzında pratiğe dökebildiklerini belirten Sternberg, bunun için minettar olduklarını, Alevilik Din Derslerinin NRW’de şimdiden yedi ilkokulda verilmeye başlandığını bildirdi. Strenberg, “Alevi, Ermeni ve Süryanilerin CDU’da politika yapmak istemesi bizi çok sevindirdi. Bu bize zenginlik katar” diye konuştu.

ToplumsalHaber /ALMANYA

Toplumsal Haber
22 Ocak 2009 03:16

Not: Dikkat edilirse kamuoyuna yansıyan ilişkiler sadece Almanya'da politika yapmak istemi ile ilgili değil, Konunun gazetelere yansımayan tarafında ise soykırım ve diğer kirli ilişkilerin varlığı görülüyor. Kullanılmaya çalışılan bir Alevi Toplumu var ve bu toplumun bazı kendini bilmez yöneticileri Alevi Toplumunun iradesi dışında beyanlar vererek bir oldubittiye zemin hazırlıyorlar.

1 yorum:

  1. asimilasyonun zorla yapilmasi degil teklif edilmesi ve konu olmasi bile suc,
    grubun adi alevi icindekiler hiristiyan :D
    Ingilizlerin Fransanin zamaninda ermenileri kullanip icimizde kargasa cikarmasiyla okadar olay cikti,
    Sanirim bu gidisle satilmis aleviler üzerinden yada isteyerek :) asimile olmus aleviler üzerinden Türkiyeye alevileri de gözden cikarttiracaklar

    YanıtlaSil