3 Temmuz 2009 Cuma

Cemevi de bizim cami de

2 Ekim 2007 00:03
Cem Vakfı Avrupa Koordinatörlüğü himayesinde, Bad Kreuznach Alevi-Bektaşi Derneğinin düzenlediği iftar yemeğinde birlik-beraberlik vurgusu yapıldı. Programa ev sahipliği yapan Avrupa Cem Vakfı Koordinatörü Alişan Hızlı, Alevilerle Sünnilerin etle tırnak gibi olduğunu ifade ederek "Ramazan da bizim Muharrem de.Cemevi de bizim cami de." şeklinde konuştu. DİTİB görevlisinin ezan ve duasıyla başlayan programa Türkiye’nin Mainz Başkonsolosu Aydan Yamancan, Cem Vakfı Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı, Mainz Din Hizmetleri Ataşesi Kemal Bal’ın yanı sıra, bazı sivil toplum kuruluşu yetkilileri, gazeteciler ve vatandaşlar katıldı. Mainz Başkonsolosu Aydan Yamancan, "Türkiye çok güzel bir mozaik, taşın hangisini yerinden alsanız, orası boş kalıyor, mozaiğin yapısı bozuluyor" dedi. Muharrem ayında aşure programına davet edilmesi halinde de severek katılacağını ifade eden Yamancan, "Yaratılanı sev, Yaratan`dan ötürü" anlayışının bizi bir araya getirdiğini ifade etti. Din hizmetleri Ataşesi Bal ise birlik ve beraberliğe vurgu yaptığı konuşmasında Mevlana ve Yunus Emre’den insan sevgisini öne çıkaran sözlere yer verdi.
Avrupa Cem Vakfı Koordinatörü Alişan Hızlı, iftar yemeği sonrası yaptığı konuşmada, "Alevi-Sünni, etle tırnak gibidir. Ramazan da bizim, Muharrem de bizim. Bizim birlik ve beraberlikle ilgili problemimiz yok, ülkemizdeki bölücü olayların planları dışarıda yapılıyor, içeride uygulamaya konuluyor" dedi. Almanya’daki sorunların ortak olduğunu belirten Hızlı, yurtdışındaki problemlerle ortak mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Alevi İslam anlayışına sahip kuruluşlar için hükümetin iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen, gereken adımların tam anlamıyla atılmadığını söyleyen Hızlı, "Ekonomik boyutta devletten daha fazla destek bekliyoruz. Nasıl ki camiler ibadet yeri olduğu için imam temin edilip, su ve elektrik masrafları karşılanıyorsa, benzer bir uygulamanın cemevleri için de yapılması gerekir. Cemevlerine gereken ilgi gösterilmeli, cemevleri camilerin alternatifi olarak görülmemeli. cemevi de, cami de bizim" dedi.Türklerin Avrupa’daki sorunlarına da değinen Hızlı, seçim hakları için hep beraber yoğun bir çaba içinde olmalıyız derken, yeni göç yasasını eleştirdi. Geçen sene Cem Vakfı olarak, paralel kuruluşlar arasında ilk defa iftar yemeği vererek, bu işe öncülük ettiklerini belirten Hızlı, "Verdiğimiz iftardan dolayı çok eleştiri aldık. Ama şimdi bu yıldan itibaren diğer Alevi dernekleri de iftar vermeye başladı" dedi. Kendisinin Alevi eşinin sünni olduğunu vurgulayan Hızlı, "Biz bu birlik ve beraberliği önce kendi içimizde sağladık, sonra yola çıktık dedi." dedi. Yaptıkları faaliyetlerin, birlik ve beraberliği istemeyenleri rahatsız ettiğini dile getiren Hızlı, "Biz bu işi Allah rızası için yapıyoruz" dedi. Aleviliği İslam’dan ayrı görenleri anlayamadığını ifade eden Hızlı, "Alevilik İslam’ın içindedir" dedi. İftar yemeklerinin bundan sonra da devam edeceğini belirten Hızlı, "Bu yıl bayram yemeği de vereceğiz" dedi. Alevi kuruluş ve dernekleri adı altında içi boş birçok kurumun olduğunu belirten Hızlı, amaçlarının Alevi-İslam derneklerinin içini Hazreti Ali, Hacı Bektaşi Veli gibi Alevilerin öncü olarak gördükleri kişilerin eserleriyle doldurmak olacağını belirtirken, kurum ve kuruluşların içlerinin doldurulacağını da ifade etti. İftar yemeği sonrası, misafir konuklar için özel olarak hazırlanmış mescitte namaz kılma imkanı sunuldu.30`un üzerinde Alevi derneğini çatısı altında toplayan Avrupa Cem Vakfı, ilk olarak Almanya’da çalışmalarını başlatırken, diğer Avrupa ülkelerindeki faaliyetlerini de son yıllarda artırdı. Alevi Federasyonları çalışmalarını başlatan Vakıf, ilk olarak işe Alevi Almanya Federasyonu kurarak başladı.
İKİNCİ İFTAR:
Cem Vakfı Avrupa Koordinatörlüğünün ikincisini düzenlediği iftar yemeği Bad Kreuznach Cemevi’nde yapıldı. Avrupa Cem Vakfı Koordinatörü Alişan Hızlı geçen yıl verdikleri iftardan dolayı çok eleştiri aldıklarını bu yıl ise diğer Alevi derneklerinin de iftar vermeye başladığını kaydetti.
Euro Zaman 1.10.2007Erdal Gençer Frankfurt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder