3 Temmuz 2009 Cuma

Almanya Alevi İslamı Dernekleri birliği genel başkanı hızlı

Almanya Alevi İslamı Dernekleri Birliği (Aadb) Genel Başkanı Alişan Hızlı, Aleviliğin İnançsız Bir Kısım Çevreler Tarafından İşgal Edildiğini ve Bu Kesimin Yurtdışından Yönlendirildiğini Söyledi. Hükümetin "Alevi Açılımını" Olumlu Bulan Hızlı, Ak Partili Milletvekili Reha Çamuroğlu'na Karşı Yapılan Eleştirilerin de Haksız Olduğunu Belirtti.

Almanya Alevi İslamı Dernekleri Birliği (AADB) Genel Başkanı Alişan Hızlı, Aleviliğin inançsız bir kısım çevreler tarafından işgal edildiğini ve bu kesimin yurtdışından yönlendirildiğini söyledi. Hükümetin "Alevi açılımını" olumlu bulan Hızlı, AK Partili Milletvekili Reha Çamuroğlu'na karşı yapılan eleştirilerin de haksız olduğunu belirtti. Alişan Hızlı, hükümetin bu açılımı "bir neticeye vardırması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Almanya Alevi İslamı Dernekleri Birliği Genel Başkanı Hızlı, Cihan'ın konuya ilişkin soruların cevaplandırdı. Ankara'nın Alevi açılımıyla ilgili olumlu düşünceler ortaya koyan Alişan Hızlı, "Alevilerin sorunları Cumhuriyet tarihiyle yaşıt. Cumhuriyetimiz kurulmasıyla birlikte bu işin bir çözüme kavuşturulması gerekiyordu. Hükümetin adımı geç kalınmış bir adım ama olumlu bakıyorum." dedi. Konunun tartışmaya başlanmasını bile olumlu bulduğunu belirten Hızlı, şöyle devam etti: "Bu meselenin tartışma konusu olması bile çözümde umut olduğunu gösteriyor. Açıkça söyleyeyim bu hükümeti bazı politikaları konusunda eleştiriyorum ancak bu sorun çözülecekse bile yine inançlı insanlar tarafından çözülebilir. Aleviliği inanç olarak görmeyenler bu sorunu çözemezler. Sorunun çözülmesini istemeyen gruplar var. Mantık dışı taleplerle sorunu askıda bırakmak istiyorlar ve böylelikle sorunu müzminleştirmek istiyorlar. Onların niyeti çözüm değil."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili görevlendirdiği Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'na yönelik eleştirilere itiraz eden AADB Genel Başkanı Hızlı, "Sevelim sevmeyelim, hükümet bir yetkili atamış, çözüm için el uzatılıyor. Bize uzanan dost elini tutarız, geri itmeyiz. Bu çağrıya icabet etmeyenleri kınıyorum." ifadelerine yer verdi.
Çamuroğlu'nun bazı Aleviler tarafından "düşkün" ilan edilmesine de tepki gösteren Alişan Hızlı, "Üç beş kişinin düşkün demesiyle düşkün olmuyor. Bunu kabul etmiyorum. Böyle konuşanların inançla ilgisi yok. Bu kişiler inancı malzeme olarak kullanıyorlar."diyerek, Aleviliğin inançsızlar tarafından işgale edildiği iddialarını öne sürdü. Çamuroğlu'na tepki gösterenlerin dış ülkeler tarafından yönlendirildiğini kaydeden AADB Genel Başkanı, "Amaç Türkiye'yi sıkıntıya sokmaktır. Memleketimiz bir, devletimiz bir, cumhuriyetimiz bir. Biz çözümü içeride görüyoruz, dışarıda değil" uyarısında bulundu.

Yurtdışından yönlendirmelerin tehlikesine parmak basan Alişan Hızlı, "Komşu ülkelerde neler olduğunu görüyoruz; demokrasi, huzur, refah dediler ama kin, nefret, gözyaşı ve kan götürdüler. O nedenle herkesin birlikte devlete sahip çıkması lazım."dedi.
Hızlı, Kasım ayı başında Ankara'da yapılan "Alevi mitingi"ndeki taleplerle de arasına mesafe koydu. "Bu taleplerden sadece cemevlerinin ibadethane olarak tanınması maddesine katılıyoruz. Diğerlerini tasvip etmiyoruz."şeklinde konuştu. Hükümetin muhatabının Aleviler cephesinde Prof. Dr. İzzetin Doğan ve Cem Vakfı olduğunu kaydeden Alişan Hızlı, "Biz toplumsal barışı gözetiyoruz ve çözümden yanayız."dedi.

Son olarak hükümetin açılımını bir neticeye vardırması gerektiğinin altını çizen Hızlı, "Eğer bu açılım da bir sonuç vermez ise, Alevilerde hayal kırıklığı olur. Çözüm üretmekten çok zarar verir" uyarısında bulundu.

http://www.eunewsturk.com/default.asp?id=414&islem=haber&catid=29&title=Almanya+Alevi+%DDslam%FD+Dernekleri+birli%F0i+genel+ba%FEkan%FD+h%FDzl%FD

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder